Новини

Тенис празник в Априлци

Статията е написана от Калин Дацов, re-sport - http://re-sport.com/tennis_holiday_in_apriltci/

Тенис празник в Априлци 1

Ако мислите, че планината предлага само условия за зимни спортове, то грешите сериозно. Сгрешихме и ние и бяхме леко скептични, когато ни поканиха да отразяваме това прекрасно събитие.

В едно вилно селище, квартал на Априлци, със звучното име Видима, се случи нещо чудно през изминалия уикенд. Проведе се турнир по тенис за аматьори, организиран от Интерактивна тенис лига и с подкрепата на Pentax България и RE:SPORT.

32 тенисисти и тенисистки от цяла България предпочетоха тенис в планината, пред провеждащите се 3 паралелни турнира – в морската ни столица, във Враца и в Хасково. Дори любители на тениса от тези региони избраха да сменят локалния климат с прохладния и свеж въздух в централния под-балкан. Имаше представители от няколко клуба от София, Варна, Козлодуй, Пловдив, Троян, Плевен.

Тенис празник в Априлци 2

Домакините предоставиха една прекрасно подготвена база с 3 корта, която разполагаше с всички удобства и условия, не само за спорт, а и за пълноценна почивка за семействата и приятелите на състезателите.

Програмата беше подготвена още в петък вечерта и рано сутринта в събота започнаха надпреварите в предварителните 8 групи, които трябваше да излъчат осминафиналистите. Всички мачове протекоха в приятелски и спортсменски дух и съвсем очаквано не бяха отбелязани никакви конфликти и крайни постъпки.

Тенисът е спорт за интелигентни и добронамерени хора и този турнир беше доказателство за това, че тенис и приятелство вървят ръка за ръка.

Организаторите от Interactive Tennis League бяха прекрасно подготвени за всякакви условия, само не и за такива екстремни температури. Слава богу се размина без инциденти, като единствено едно момиче от обслужващият персонал получи хипертонична криза, но ситуацията беше овладяна бързо. В последствие се оказа, че тази криза е „предизвикана“ от постоянното напрежение в ръката и от непрестанното използуване на апарата за наливна бира. Да, много жега… и много бира. Измориха я жадните приятели на тениса. Най-ощетени бяха тези, на които им предстоеше да играят, а мъката в очите на отпадналите се сменяше почти мигновено от насладата да пиеш охладена бира, да слушаш поточето до себе си, птичките и ударите на топките по ракетите и корта.

Тенис празник в Априлци 3

В края на първия ден приключиха предварителните кръгове и вечерта около 20 часа бяха известни имената на всичките 16 осмина-финалисти. Жребият беше хвърлен и станаха ясни съперниците за сутрешните мачове. Малко след това се изигра демонстративен мач на двойки, който нямаше благотворителна цел, а по-скоро с него беше даден старт на коктейла за гостите. В този атрактивен четирибой се отличиха Петър Котев и Стефан Йорданов, които бяха съперници и съответно подкрепяха партньорите си. Мачът завърши с трудна победа на двойката Йорданов/Манолов над тандема Котев/Димитров.

Тенис празник в Априлци 4

В оставащите часове в тази прохладна юнска вечер, тенисистите и техните гости се насладиха на прекрасната кухня, която предложи комплекс “Синьото” и на свежия въздух, който се спускаше от връх Ботев.

9 часа на 23 Юни – започнаха оспорваните мачове за намиране на място сред четвъртфиналите. Тук изненади нямаше, нямаше вече и “лесни” мачове. Жребият беше подредил първите от групите да срещнат съответно вторите от друга група и около 11 часа вече бяха излъчени съперниците в предстоящите четвъртфинали.

Там съдбата /в случая жребият/, срещна Найден Жеков с Петър Котев и този мач събра цялата публика на централния корт. Мачовете между тях винаги са били интересни и с неясен край. Този път Жеков надделя над Котев с 6:2 и така си осигури място на полуфинала, като очакваше там победителя между Станимир Иванов и Георги Тодоров.

59-годишният строителен предприемач не се поддаде на жегата и психическото напрежение, след като съперникът му поведе с 5:2 и успя да обърне резултата в своя полза и да спечели съответно със 7:5

В другите 2 четвъртфинала, победители излязоха Никос  Панетемитакис и Цветан Цветанов, сътветно надделяли над Едоард Ованес и другия представител на строителния бранш – Данаил Йонов.

В полуфиналите Найден Жеков надигра категорично Георги Тодоров 6:0, а Никос се справи малко по-трудно с Цецо, който отново направи страхотен турнир.

Тенис празник в Априлци 5

В 14.30 започна финалната среща между Никос и Найден. Мачът се излъчваше на живо в YouTube с постоянно актуализиране на резултата. От самото начало доминиращ беше Никос, който при резултат 5:2 загуби малко от своята самоувереност и Найден успя да върне 2 гейма, но силите му стигнаха дотам. След по-малко от 45 минути игра Никос надделя с 6:4 и спечели една от най-ценните си турнирни победи за сезона.

По време на награждаването присъства и най-малкият тенисист – новороденият син на Найден и Ива Дарданова – Даниел, който беше на корта и през двата турнирни дни и предаде чрез духа си страхотни сили на баща си, за да стигне до финала. Той също получи подарък – фотоалбум, с пожелание от организаторите, първата снимка в него да бъде с тенис ракета и топка.

Тенис празник в Априлци 6

Имаше и разочаровани, разбира се… 2 души от местния тенис клуб в Троян и още един бивш състезател от Козлодуй не можаха да намерят място в групите и играха само демомнстративни мачове. Правилникът не позволи настоящи и бивши треньори и състезатели да се включат в надпреварата. Турнирът и без тях беше изключително интересен, чудно как ли щеше да се промени схемата и класирането, ако бяха дoпуснати да се състезават?! Дали щеше да се вдигне нивото на всички, или просто мачовете им щяха да бъдат печелени безапелационно и категорично?

Тенис празник в Априлци 7

Тенис празник в Априлци 8

Оставяме коментарите на вас.